У корови молоко на язиці – так говорили наші пращури. Голодних корів може годувати будь хто. Нагодувати ситу корову- ось мисцетство.
Американські дослідження встановили, що корова у середньому їсть 12 разів на добу, витрачаючі щоразу 25 хвилин. Майже 5 годин корова стоїть біля годівниці. Тому якість годівниці не менш важливіша за її вміст.
Корови фізіологічно звикли їсти з нахиленою головою, як на пасовищі. Це збільшує притік слини на 17%.
Поверхня, з якої їсть корова повинна бути на 15 см вищою за підлогу.
Під час поїдання корму корова не повинна торкатися ні верхньої поперечени ні краю годівниці. Верхня поперечина має бути на рівні 125 см (корегується від породи), а нижня бокова стінка годівниці не повинна перевищувати 52 см.
Використання кормових грат зменшує споживання сухої речовини на 1 кг, при цьому навантаження на інші місця кормового столу збільшуються.
Кожна корова повинна мати своє місце для відпочинку та для годівлі.
Корови першої лактації та корови до 150-го дня лактації повинні мати 75 см фронту годівлі, які потім можна зменшити до 50 см.
Поверхня кормового столу має бути гладкою. Підбір їжі на кормовому столі корова робить як на пасовищі, захоплюючі язиком пучок трави. При правильній організації головного проходу з роздачою корму та гладкою поверхнею можна збільшити споживання сухої маси до 900 г на день.
Якщо тварини розміщені у корівниках з вільним доступом до кормового столу, тоді переходи мають бути кожні 25 метрів завширшки не менше 3 метра, інакше корови з вищим рангом будуть загорожувати прохід для інших корів. При таких розмірах тварини можуть без стресу розійтися. Підлога переходів до кормового столу має бути рельєфна, щоб тварини не сковзали.
Корови молочної селекції потребують 4-5 л води на 1 кг молока. Тому природньо, що нестача води напряму впливає на продуктивність молока.
Кількість води, яку випиває корова залежить від продуктивності та температури повітря. Високопродуктивна корова може споживати у спеку до 180 л/добу.
За одну хвилину корова випиває 5-8 літрів води. А при спразі до 24 л/хв.
Ідеальна вода має бути теплою з рН 6,0-8,0.
Кількість спожитої води завжди можна визначити за допомогою датчиків витрат. Спраглі корови втрачають апетит, молоковіддача скорочується, випорожнення тверді, зменшення сечовипускання.
Для корів критичним є зменшення споживання води на 15-20% від норми.
Фізіологічно корови люблять пити з витягнутою вперед головою, зануривши її у відкриту поверхню води. Корова за один раз втягує велику кількість води при цьому видихаючи багато повітря.
Використання індивідуальних клапанних та ніпельних поїлок для високопродуктивних корів обмежує споживання води. Краще забезпечити вільний доступ до поїлок-корит,що розтошовуються на висоті 80 см. Такі поїлки повинні бути легко доступні з усіх боків з довжиною із розрахунку 6-10 см на голову.
фізіологічна група |
маса тіла,кг |
до 5ос |
до 15ос |
28ос та вище |
теля |
90 |
8 |
9 |
13 |
180 |
14 |
17 |
23 |
|
нетелі |
360 |
24 |
30 |
40 |
545 |
34 |
41 |
55 |
|
корова |
9 кг молока/д |
46 |
55 |
68 |
27 кг молока/д |
84 |
99 |
104 |
|
36 кг молока/д |
103 |
121 |
147 |
|
45 кг молока/д |
122 |
143 |
175 |
Важливим є те, що 30% добового споживання води припадає на період після доїння. Тому, встановлені біля доїльного стенду поїлки побуджують швидше віддавати молоко.
Якість води напряму впливає на кількість випитої. Смак заїржавих труб, затхлий запах, специфічний присмак мінеральних домішок, нітріти пригнічують споживання води. Тому, потрібно регулярно чистити усю систему водопостачання та періодично лабораторно перевіряти якість води.
Наприкінці хочеться нагадати вислів доктора Гордона: «Високі надої -признак відсутності стресу».
Підготувала Новіцька Ольга за матеріалами Хрістіана Брандес, DLG