Чистота великої рогатої худоби на молочних фермах. Досвід Норвегії.

Чистота великої рогатої худоби на молочних фермах. Досвід Норвегії.

Матеріали авторів S. J. Hauge, C. Kielland та інші, Норвезький тваринницький дослідницький центр м’яса і птиці, 2012
Переклад Анни Пархомюк, спеціально для ТОВ «Анкорес-Україна».

Позиція Норвегії щодо чистоти у фермерстві

Норвегія в утриманні тварин та виготовлені продуктів тваринного походження керується Директивою EC 852/2004. Вона передбачає оцінювати тварин, призначених для забою, за показниками чистоти, які поділені на 3 категорії.

Тварини, які мають ознаки фекального забруднення та мають категорію «брудних» спрямовуються у окремі потоки переробки м’ясної сировини, включаючи термообробку. Зменшення закупівельної ціни на забійних «брудних» тварин на 5-10% серйозно мотивує фермерів дотримуватися санітарних вимог утримання ВРХ.

Які вони – чисті ферми?

Для присвоєння фермі статусу «чистої» чи «брудної» стада оцінюються за 56 показниками протягом 2 років. Основні джерела забруднення поділяються на зони годівлі, місця утримання, стан здоров’я, стан місць відпочинку та сну, заходи щодо підтримки чистоти тіла тварини.

Поділ тварин на «чистих» та «брудних» є умовним. У «чистих стадах» відмічається частота виявлення брудних тварин близько 20%, які під час прийому на забій оцінювалися як «чисті», через ретельну попередню підготовку.

Аналіз організації господарювання на фермах Норвегії показав, що у «чистих» стадах дотримуються заходів щодо очищення тварин у 73%, а у «брудних» - 51%.

Високий рівень чистоти тварин у «чистих» стадах пояснюється високим санітарним станом усього стада. Особливо звертають увагу на частоту та ретельність щоденного прибирання місць відпочинку та утримання. Хоча така чистота не вирішує проблем забрудненості під час роздачі корму та процесу годівлі.

У «брудних» стадах виявлено протилежне: поголів’я стає чистішим із збільшенням зусиль щодо очищення. Одним із факторів чистоти є регулярне очищення шкіри тварин від фекального забруднення. Є фермери, які практикують одноразову підготовку тварини до здачі на забій, яка забирає багато часу у оператора та викликає біль та стрес у тварини. Тому, фермери спеціально спрямовують тварин на здачу у певну пору року, коли тварини є найбільш чистими, наприклад, після повернення з літнього пасовища, або після процедури гоління.

Ще одна особливість створення чистоти поголів’я пов’язана із так званою «приспаною» увагою фермерів, які щодня приділяють увагу очищенню тварин і не помічають як поголів’я стає бруднішим через інші джерела (Х'юз, 2001).

Як вважають дослідники, головним фактором у підтриманні статусу «чистого» господарства є поінформованість та мотивація фермерів. Наприклад, хороша система вентиляції, особливо у холодні зимові місяці, сприяє нормалізації вологості повітря у приміщеннях, уникненню утворення конденсату на стелі, зменшенню вологості підстилки та самих тварин (Х'юз, 2001; Kirkland and Steen, 2001).

Умови утримання диктують чистоту поголів’я

Тип утримання відіграє важливу роль у створенні чистоти поголів’я. У стадах, які вільно утримуються, відсоток «брудних» тварин завжди вищий, ніж у стадах закритого, обмеженого типу утримання із стаціонарним місцем. Проте Норвегія підтримує тенденцію утримання великої рогатої худоби у вільних умовах з повним переходом усього поголів’я країни до 2024 року.

У «чистих» стадах запроваджено автоматизоване прибирання фекалій 2 та більше разів на день із застосуванням підстилок на основі піску. Постійний контроль протікань системи водопостачання (з’єднань у місцях автонапування) та гноєприбирання зменшує вологість у приміщенні та забрудненість тварин.

Гігієна тварин

Шкіра тварин - основне місце накопичення бруду, тому регулярне її очищення, миття та гоління є обов’язковою передумовою «чистих» ферм. Особливе ставлення до інвентаря – одна справна щітка на 60-70 голів.

Цікавим виявився той факт, що у однакових умовах утримання бики виявляються більш бруднішими ніж корови. Це пов’язують із зменшеною увагою до них операторів, які уникають додаткового контакту, не миють та не чистять шкіру, волосся хвостів бики, у зв’язку із підвищеною небезпекою та агресивністю тварин.

Вплив раціону на санітарний стан поголів’я

Цікавий факт впливу раціону на загальний санітарний стан поголів’я. Раціони, у яких переважали вологі вуглеводисті корми сприяли більш рідкому випорожненню і підвищеному забрудненню тварин. Раціони із високим вмістом сухої речовини, навпаки, сприяли більш щільній консистенції фекалій та зменшенню забруднення шкіри.

Чиста корова - чиста продукція

Було з’ясовано, що середній надій молока був вище у «чистих» стадах на 633 кг у порівнянні із «брудними». Показник соматичних клітин в «брудних стадах» в середньому сягав 206 000 клітин/мл, коли в «чистих» він складав 169 000 клітин/мл.

Оригінал статті тут

Якщо цей матеріал був вам цікавий, поділіться ним з колегами. Хай світ стане краще.s