Як годувати підсисних поросят? Правильне і ефективне годування поросят-сисунів.

Як годувати підсисних поросят? Правильне і ефективне годування поросят-сисунів.

Особливості годівлі підсисних поросят

Після народження молоко свиноматки єдиний необхідний корм для поросят. На 1 кг приросту поросят за першу декаду життя витрачається 100% поживних речовин материнського молока, за другу – 82,5%, за третю – 54,9%, за четверту – 37,3%, п’яту – 24,9% і за шосту – лише 14,8%, а решта – за рахунок підгодівлі. Це свідчить про те, що підгодівля поросят має виключно важливе значення для одержання міцних, добре розвинених поросят.

Потреба поросят в енергії

Потреба поросят в обмінній енергії на 1 кг приросту становить за першу декаду 5260 ккал, за третю – 6330, в тому числі – 3460 за рахунок молока матері, а за п’яту – 5740, в тому числі лише 840 ккал за рахунок материнського молока.

Якщо в раціоні поросят не вистачає енергії, у них затримується ріст, вони швидко стають кволими і дуже виснажуються, оскільки запаси жиру в організмі використовуються як джерело енергії.

В першу декаду життя потреба поросят в енергії, повністю забезпечується за рахунок молозива і молока свиноматки. Але починаючи вже з другої декади потреба в енергії забезпечується лише на 82,5% і поросятам необхідно згодовувати додатково різні кормові суміші. Оскільки поросята в цьому віці споживають незначну кількість корму, то кормосуміші повинні бути легко перетравними і високопоживними.

Скільки треба поросятам білка?

У новонароджених поросят організм складається з 67% білка у сухій речовині, а у 60-денних – 50%. Нестача протеїну в раціонах поросят як за кількістю, так і за якістю призводить до зниження синтезу білка, що значно впливає на ріст і розвиток поросят. Але надлишок протеїну в раціонах також небажаний, оскільки при цьому знижується ефективність використання корму в організмі та збільшується витрата протеїну для одержання одиниці приросту.

Поросята в перші дні життя одержують з молоком свиноматки 35–40 г білка за добу. Пізніше кількість протеїну, що надходить з молоком, зменшується, а потреба поросят в ньому зростає. Тому забезпечити нормальний ріст і розвиток поросят можна лише при ранньому привчанні їх до поїдання додаткових кормів і в першу чергу збираного молока, високопротеїнових легко перетравних кормів тваринного та рослинного походження.

На 1 кг приросту поросята потребують в першій декаді 233 г перетравною протеїну, в третій – 290, в тому числі 175 за рахунок молока матері, а в п’ятій– 258 і 75 г відповідно.

Потреба поросят в протеїні в значній мірі залежить від його якості, то б то кількості і співвідношенням незамінних амінокислот. Поросята-сисуни особливо чутливі до дефіциту в раціоні трьох амінокислот – лізину, метіоніну і триптофану.

З молоком матері в першій декаді життя порося одержує 3,5 г лізину, 4,4 г метіоніну і цистину та 0,5 г триптофану. Починаючи з кінця другої декади, поросята, не можуть забезпечити-потребу в амінокислотах за рахунок молока свиноматок і потребують додаткового надходження їх за рахунок підгодівлі.

Особливо корисні готові комбікорми для годівлі поросят у вигляді дрібної гранулки з високим вмістом молочного білка (суха молочна сироватка), тваринного білка (сухі клітини крові) та спеціальної форми рослинного білка (ферментований білок сої та картоплі). Форма гранулки не забиває носові ходи, поросята не чихають, активно гризуть хрумкий корм.

Чи треба поросятам вуглеводи?

Такі вуглеводи як лактоза, сахароза, крохмаль, в організмі поросят є джерелом енергії для здійснення життєвих функцій. Інші вуглеводи- манноза, галактоза та інші - відіграють роль структурного матеріалу для синтезу клітин.

В перші дні життя основним джерелом вуглеводів є молозиво та молоко свиноматки. Так, в середньому за добу порося споживає лактози в першій декаді 25 г, другій – 36 г, третій – 31 г.

Оскільки поросята в ранньому віці не можуть ефективно засвоювати сахарозу, то її кількість в раціоні не повинна перебільшувати 2 – 3 г на 1 кг живої маси. В цьому віці поросята краще використовують крохмаль.

Клітковина, як ще одне джерело вуглеводів, в раціонах поросят необхідно контролювати. Залежно від віку рівень клітковини повинен становити від 0 до 2-3% сухої речовини раціону.

Як забезпечити поросят жиром?

Жири в організмі поросят служать концентрованим джерелом енергії і резервними речовинами тіла. Такі жирні кислоти, як лінолева, ліноленова і арахідонова, не синтезуються в організмі поросят, тому вони вважаються незамінними і повинні надходити з кормом.

За першу і другу декади життя поросята з молозивом і молоком одержують 56–59 г жиру, за третю – 45, а в кінці молочного періоду – близько 16 г. В кормосумішах для поросят повинно бути орієнтовно 3–3,5% жиру в сухій речовині раціону.

Багатим джерелом незамінних жирних кислот для поросят є молоко свиноматки, насіння олійних культур, макуха, шроти, нехарчовий жир тваринного походження. Проте, корми багаті на жири легко прогоркають і стають дуже токсичними, особливо для поросят-сисунів. Тому в домашніх умовах краще використовувати вже готові збалансовані комбікорми для годівлі поросят, де містяться усі необхідні жирні кислоти перевіреної якості.

Як підгодовувати поросят?

З третьої декади життя поросята, як правило, відчувають нестачу в поживних речовинах, які вони одержують за рахунок материнського молока. В зв’язку з цим поросят необхідно привчати з раннього віку (5–7 днів) до поїдання різноманітних кормів. Чим раніше поросята починають споживати додаткові корми, тим швидше у них нормалізуються процеси травлення, підвищується ефективність використання поживних речовин корму. Поросята легше переносять відлучення від свиноматки і стають більш стійкими щодо простудних та шлунково-кишкових захворювань.

Традиційні схеми підгодівлі поросят включали використання каш та збираного молока. Ця технологія підгодівлі поросят позитивно впливає на ріст та розвиток, але з економічної точки зору є неефективною. Вартість приросту маси тіла збільшується. До того ж необхідно слідкувати за свіжістю корму, щоб він не прокисав.

В перші години після народження дуже важливо, щоб поросята поссали свиноматку. Поросята народжуються з незначним запасом енергії і нестійкі щодо дії різних факторів зовнішнього середовища, особливо хвороботворних. Перші порції молозива забезпечують новонароджених необхідними поживними речовинами, а разом з ними надходять і специфічні білки – гамма-глобуліни, які захищають поросят від різних інфекційних хвороб і особливо від захворювань органів дихання і травлення.

Враховуючи, що кількість гамма-глобулінів в молозиві свиноматок швидко зменшується, а також знижуються засвоєння їх, підпускати поросят перший раз під свиноматку рекомендується через 1–2 год. Якщо ж опорос триває більше двох годин, поросят підпускають, не чекаючи, поки народяться всі поросята.

Протягом перших 2–3 тижнів свиноматки повинні годувати їх через кожні 40–60 хв, тобто 24–36 разів на добу, а на початку другого місяця лактації – 17–24 рази.

Режим годівлі поросят повинен відповідати основному правилу – вони повинні з’їдати даванку корму не пізніше як за 1,5–2 год при годівлі зволоженими кормами та 3–4 год – сухими.

Годують поросят досхочу, а якщо є залишки кормів, їх прибирають.

Під час розподілу добової норми корму на даванки необхідно враховувати анатомо-фізіологічні особливості шлунку та кишечнику поросят в різному віці. В перші тижні життя об’єм травного тракту у поросят не дозволяє поїдати великі порції корму. Тому до 30-денного віку їх необхідно годувати 4 рази, а з 31 до 60-денного – 3 рази.

Якщо поросятам згодовують повноцінні комбікорми в гранульованому вигляді із автогодівниць, роздавати їх після 30-денного віку можна два рази на добу.

Сучасні технології годівлі поросят базуються на годівлі сухим гранульованим готовим збалансованим комбікормом з 3 дня життя. Доступ до корму має бути вільним. Це особливо важливо, якщо у гнізді є кволі поросята, які не встигають поїсти з іншими, більш сильнішими поросятами.

Середня витрата готового комбікорму залежить від його повноцінності. Чим поживніший корм, тим менший його розхід. Поросята швидко наїдаються та більшу частину доби сплять.

Як годувати поросят під час відлучки?

Відлучення поросят від свиноматки є важливим технологічним процесом в системі вирощування поросят і має велике значення для подальшого їх росту і розвитку. Техніка відлучення поросят від свиноматок включає два основних виробничих процеси: підготовка поросят та підготовка свиноматок.

Основною передумовою успішного відлучення вважається своєчасна підготовка поросят до переходу на годівлю різноманітними кормами рослинного і тваринного походження. Погано підготовлені до відлучення поросята не можуть споживати великої кількості корму, значно знижують прирости і навіть втрачають живу масу.

Підготовка свиноматок до відлучення від них поросят полягає в тому, щоб напередодні відлучення знизити молокоутворення. Для цього за 1,5–2 дні до відлучення добову норму корму зменшують на 30%, а у багатомолочних маток – на 50%. Крім того за день до відлучення обмежують споживання води. За таких умов у свиноматок значно скорочується виділення молока, що запобігає захворюванням на мастит.

Для запобігання розладу шлунково-кишкового тракту поросятам протягом 3–5 днів після відлучення зменшують добову норму корму на 15–20%, виключають з раціону корми, які швидко псуються (молоко). Кількість води не обмежують.

Одним з критичних моментів відлучення на великих господарствах є стрес, який утворюється під час переміщення поросят у інші приміщення; у велику клітку формують особин з різних гнізд. Процес відлучення у домашніх умовах докорінно відрізняється від відлучення у промислових фермах. Як правило, відлучені поросята зберігаються у знайомому родинному колі. Цей фактор мінімізує стрес під час відлучення від свиноматки.

Другим критичним фактором відлучення є вилучення з корму материнського молока. І якщо поросята не вміють їсти інші корми, це призводить до розладів шлунку та кишечнику, втрати ваги у перший тиждень після відлучення, розвиток токсикоінфекцій, наприклад, колібактеріозу (набрякова хвороба). У свинарстві період відлучення є найбільш критичним, і від того як його долають господарства, можна оцінювати ефективність роботи.

Як годувати підсисних поросят? Правильне і ефективне годування поросят-сисунів.

На сьогодні домашні міні ферми інтенсивно переходять на сучасні технології утримання та годівлі. Господарі облаштовують свинарські приміщення автоматичними напувалками та годівницями, які дозволяють забезпечувати безперебійно чистою водою та кормом. Це дуже важливо для рівного доступу до їжі. У клітці є сильні поросята та слабкі.

Якщо не створити умови безперебійного доступу до корму слабкі поросята будуть голодувати, відставати у рості та розвитку, хворіти, гинути.

Сучасні технології годівлі пропонують прогресивні корми для підгодівлі підсисних поросят – готовий комбікорм для годівлі поросят у вигляді дрібної гранули. Корм за рахунок високої поживної якості, привабливих смаку та молочного аромату прекрасно доповнює молочне вигодовування. Поросята швидко призвичаюються до такого корму під час підсисного періоду і добре сприймають інший корм після відлучення.

Код: 1101
6
20 кг
Комбікорм

ПРЕДСТАРТ

Престартерний комбікорм  для поросят віком від 3-го дня життя та при досягні маси тіла до 15 кг 
750 грн