Покращена якість жовтка курячого яйця за рахунок кормових добавок на основі фолатів

Покращена якість жовтка курячого яйця за рахунок кормових добавок на основі фолатів

Матеріали авторів SattarBagheria, Hossein Janmohmmadi та інші, асоціація тваринників та ветеринарів Китаю, 2018
Переклад Анни Пархомюк, спеціально для ТОВ «Анкорес – Україна»

Користь від споживання фолатів яйця для людини.

Столові яйця є самим доступним джерелом натуральних фолатів для людей.

Фолати – органічні сполуки фолієвої кислоти, основи вітаміну В9. Надзвичайно важлива участь фолатів у процесах кровотворення. Дефіцит фолієвої кислоти призводить до утворення замість нормальних еритроцитів клітин мегабластів, які не здатні переносити кисень.

Фолати необхідні під час формування плода, коли закладається нервова система та формуються кінцівки. Не менш важлива участь фолатів у сперматогенезі. Здатності сперміїв донести збережену батьківську ДНК.

Збагачення раціону курей фолієвою кислотою.

Ефективність введення фолієвої кислоти до раціону курей має суперечливі дані. Діксон і співавт. (2010 р.) повідомляють, що введення фолатів у дозі 4 мг/кг корму поліпшує ефективність травлення протягом всього виробничого циклу курей кросів Hy-line W36, Hy-line W98 та CV20. Але Хаус та ін. (2002) та Hebert et al. (2005) зауважують, що додаткове введення фолієвої кислоти не впливає на загальну продуктивність курей-несучок.

Tactacan та інші (2010 р.) спостерігали збільшення продуктивності по яйцю після введення до раціону фолієвої кислоти у дозі 10 мг/кг корму.

На сьогодні інтенсивні технології утримання птиці вимагають балансування раціону по фолієвій кислоті у напрямку збільшення дози введення. Слід зауважити, що фолати знижують гомоцистеїн та сприяють підвищенню метіоніну, особливо для кукурудзяно-соєвих раціонів.

Вплив фолієвої кислоти на конверсію корму та продуктивність курей-несучок.

Введення синтетичної фолієвої кислоти у раціон курей-несучок у дозі 15 мг/кг корму збільшує вміст 5-метилтетрагідрофолату (5-MTHF) у 24 рази порівняно із раціоном не збалансованим за вмістом вітаміну В9. Це дуже важливо, враховуючи, що натуральний фолат яйця складається із 80% 5-MTHF.

Таблиця 1. Вплив добавки фолієвої кислоти на продуктивність курей-несучок.

Доза введення фолієвої кислоти, мг/кг корму

Коефіцієнт конверсії корму

Продукція яйця/день, %

Споживання корму,г/гол/день

Маса яйця без шкаралупи, г

Маса яйця з шкаралупою, г

0

2,02

80,47

89

41,46

49,08

5

1,78

84,23

88

42,10

49,98

10

1,77

84,29

89,9

42,84

50,43

15

1,76

84,64

88,75

42,68

50,81

Відсотковий вміст яєчного білка значно підвищився за введення добавок фолієвої кислоти , проте споживання корму залишилося без змін. Коефіцієнт конверсії корму знизився, а маса яйця збільшилася в середньому на 1г.

Таблиця 2. Вплив добавки фолієвої кислоти на товарну якість яйця.

Доза введення фолієвої кислоти, мг/кг корму

Маса шкаралупи яйця,г

Товщина шкаралупи яйця, мм

Міцність яєчної шкаралупи. г/см2

Індекс жовтка

Індекс форми

0

5,93

0,303

0,78

43,577

74,09

5

5,85

0,304

0,94

50,275

74,66

10

5,61

0,27

0,72

50,292

74,09

15

5,74

0,29

0,95

50,782

74,66

Таблиця 3. Вплив добавки фолієвої кислоти на вміст фолатів у яйці

Доза введення фолієвої кислоти, мг/кг корму

Вміст 5-MTHF, мг/яйце

Вміст 5-MTHF, мг/ 100 г яйця

Вміст 5-MTHF, мг/100 г жовтка

0

2,3

3,7

11,9

5

23,8

37,9

127,9

10

48,5

79,6

252,4

15

54,5

88,8

286,6

В заключення можна стверджувати, що кури-несучки, які додатково отримували фолієву кислоту (5-15 мг/кг) демонстрували приріст продуктивності, покращену товарну якість яйця та підвищений вміст природніх фолатів у жовтку.

Оригінал статті тут

Якщо цей матеріал був вам цікавий, поділіться цим з колегами. Хай світ стане краще.