Зателефонувати

Особливості ефективної відгодівлі свиней і поросят в домашніх умовах

Як ефективно відгодувати свиней в умовах домашніх господарств. Основні види кормів і особливості їх застосування.

Особливості ефективної відгодівлі свиней і поросят в домашніх умовах

Досвідченим фермерам добре відомо, що для якісного вирощування свиней в домашніх господарствах важливу роль відіграє не тільки їх порода, а й спадковість. І те, в яких умовах вони містяться. Не менш важлива умова в тваринництві - це правильне збалансоване вигодовування поголів'я.

Існують певні породи, поголів'я яких відрізняється досить високою продуктивністю на тлі інших, але і цього можна досягти лише при якісному відгодовуванні. Тому, для забезпечення майбутніх доходів від свинарства, головним є внесок в правильно підібрані збалансовані і ефективні корми, і звичайно ж саме відгодовування.

Зміст:

1. Види відгодовування свиней

2. Відгодовування поголів'я на м'ясо

3. Відгодовування поголів'я на бекон

4. Відгодовування поголів'я до жирних кондицій

5. Утримання поголів'я тварин

Види відгодовування свиней.

Широко відомо, що вирощування свиней - це дуже непростий технологічний процес. Фермери вкладають багато сил, знань і засобів для досягнення бажаного результату. Використання різних видів відгодовування застосовується з метою отримання різних видів гарного м'яса і смачного сала.

 

Найбільш поширені види - це:

1. М'ясне відгодовування. Його застосування доцільне, якщо є бажання отримати більш пісне м'ясо. Тоді на забій йдуть підсвинки масою понад сто кілограмів і віком близько 7 місяців (їстівна частина - близько 70% від загальної живої маси). З метою збільшення частки їстівної маси до 85%, слід відгодовувати підсвинків до 130 кілограмів.

2. Беконне відгодовування необхідно використовувати, якщо є бажання отримати м'ясо з невеликими прошарками жиру. Тоді воно виходить смачніше. Саме тому дуже важливим є складання ефективного раціону харчування. Також важливим є вибір тих порід свиней, які підійдуть саме для цього виду вигодовування. На забій йдуть підсвинки масою не більше 100 кг. Зверніть увагу, що у молодняка тулуб має бути подовженим, груди і спина - широкими, а окіст - міцним. До 12 тижня маса підсвинків повинна наблизитися до 25 кг.

3. Відгодовування до жирних кондицій. Для отримання більш жирного м'яса, підсвинки повинні бути особливих порід або відбраковані свиноматки. При такому виді відгодовування отримують сало високої якості, товщиною не більше 10 см. Якщо всі умови відгодовування дотримані вірно, то в живій масі свині сала має бути близько 50%, а м'яса - до 40%.

Конкретний вид відгодовування застосовується в залежності від того, яка у фермера порода підсвинків, вид корму і від того, яка саме продукція в результаті необхідна. За статистикою, зараз споживачі частіше вибирають більш дієтичне м'ясо невисокої жирності, більш пісне, тому фермери роблять ставку на м'ясних підсвинків, щоб виробляти конкурентоспроможний товар на ринку тваринництва.

Види відгодовування, які застосовують фермери при вирощуванні свиней в домашніх господарствах.

Відгодівля свиней на м'ясо або м'ясна відгодівля

Особливості ефективної відгодівлі свиней і поросят в домашніх умовах

Дане вирощування застосовується до підсвинків з 3-х місяців, поки вони наберуть масу до 100-120 кг. Досвідчені фермери знають, що для вирощування свиней на м'ясо підійдуть підсвинки будь-яких різновидів, це несуттєво.

Залежно від швидкості росту підсвинків, існує малоінтенсивний та інтенсивний види відгодовування:

1. Малоінтенсивний вид. В цьому випадку у свиней відбувається повільний, неінтенсивний набір маси і вони досягають загальної ваги в межах 100 кг. Даний вид можна застосовувати, якщо у фермера є багато дешевого корму невисокої поживності.

2. Інтенсивний вид. Це найбільш поширений і більш прибутковий вид відгодовування свиней. Для цього підсвинків починають відгодовувати з 3-х місяців, коли їх маса досягає 30 кг, і відгодовують до 7-ми місячного віку. Їх маса в кінці повинна досягти 120 кг при середньодобовому прирості в масі - 650 грамів.

При інтенсивному відгодовуванні отримують великі м'ясні туші з товщиною сала не більше 3,5 см. Для того, щоб отримати великий середньодобовий приріст - вибирають або хороший чистокровний молодняк, або молодняк, який отримали при схрещуванні високопродуктивних порід свиней.

Важливим моментом є не тільки правильне харчування для відібраної фермером породи, а й вибір для них відповідного хліва. Особливу увагу слід приділити забезпеченню теплоти і сухості обраного приміщення, збалансованому харчуванню і достатньому апетиту свиней.

Відгодовування проходить в два етапи: перший (підготовчий) і другий (кінець відгодовування). Сприятливий момент для початку першого періоду - це весна і літо, коли раціон можна доповнювати зеленим кормом. Його частка повинна бути близько 30%. Найчастіше в раціон підсвинків включають: коренеплоди, баштанні, зелену траву бобових рослин. Взимку їх можна замінити на комбікорм, трав'яне борошно, також додають коренеплоди.

Для того, щоб досягти необхідного збільшення маси поголів'я, необхідно застосовувати збалансоване харчування з вмістом 115 г перетравного протеїну на кормову одиницю. Інакше свині перестають рости, рано жиріють, що знижує якість м'яса. Тому необхідно додавати вітаміни A і D, вітаміни групи B і спеціальні амінокислоти. Таке збалансоване харчування забезпечить швидкий набір маси при невеликих витратах кормів. А це має велике значення для отримання прибутку фермером.

Якщо годувати свиней картоплею, то його в раціоні повинно бути тільки половина, інша половина - це протеїн, якого повинно бути 100 г на кормову одиницю. Для нагулу також можна використовувати буряк, їстівні відходи, траву і бобові культури. Для гарного травлення і засвоєння їжі щодоби можна давати до 40 г солі.

Приступаючи до другої стадії відгодовування, з раціону свиней виключається та їжа, через яку погіршуються смакові властивості м'яса і сала.

У період нагулу, підсвинків слід годувати двічі на день, не менш важливо в цей період оновлювати питну воду. Зменшення кількості прогулянок призначається на останніх тижнях відгодівлі для більш активного набору маси свиней.

Відгодівля свиней на бекон або беконна відгодівля

Особливості ефективної відгодівлі свиней і поросят в домашніх умовах

В результаті такого відгодовування, свинина виходить не така пісна, як при м'ясному відгодовуванні. Вона має невеликий жировий прошарок. Підсвинків беруть у віці 2,5 місяця з масою в 25 кг. Якщо це кнур, то його каструють.

Раціон одного поросяти в добу складається з 3 кг трави, 1,5 кг висівок і концентратів, 2 кг овочів, кабачків або гарбузів, 20г солі, і певної кількості спеціальних добавок.

Початковий приріст тварини повинен бути близько 450 г на добу, в останні 3 місяці - до 600 г.

На даному етапі в раціон свиней перестають додавати такі види корму, властивості яких можуть негативно відбитися на смакових властивостях м'ясних продуктів і сала.

Підсвинків годують двічі на день, в будь-який сезон необхідні активні вигули для поліпшення апетиту. Також це сприяє зменшенню відкладень жиру. Адже при беконному виді відгодовування м'ясо повинно бути з тоненькими прошарками жиру.

Дуже важливим елементом харчування є ячмінь. Він сприяє поліпшенню властивостей і смакових якостей м'яса і сала. Також ячмінь прибирає поганий запах після відгодовування свиней рибою.

Відгодівля свиней до жирних кондицій

Особливості ефективної відгодівлі свиней і поросят в домашніх умовах

При такому виді відгодовування підсвинок може набрати масу до 200 кг, причому відсоток м'яса буде близько 40%. Для цього беруть свиней з масою близько 100 кг, годують переважно кормом, який має в складі багато вуглеводів. Також включають до 3-х кілограмів зерна в день. В кінці відгодовування починають давати ячмінь або просто.

Після успішного завершення стадії відгодовування спостерігається, що активність свиней сильно знижується, вони стають округлими.

Утримання тварин

Поголів'я в хлівах тримають групами, звертаючи увагу на види відгодовування:

  • При м'ясному - сто свиней
  • При беконному - п'ятдесят свиней
  • При відгодовуванні для сала - тридцять свиней.

Коли фермер приймає рішення розводити свиней в хлівах, то вони намагаються брати молодняк з приблизно однаковою масою, якщо маса до 50 кг - то різниця може становити до 5 кг, якщо понад 50 кг - до 10 кг.

Досвідчені фермери знають, що на ранніх стадіях вирощування м'ясних і беконних підсвинків використовують хліва, в яких вони можуть вільно гуляти, потім кількість вигулів зменшують до повної відсутності. Для вигулу необхідно тверде покриття з розрахунку 1м2 на одну свиню, на яке вони проникають через отвір, розміри якого становлять 80 см у висоту і 60 см в ширину.

Температура і вологість хліва повинні бути оптимальними, щоб тварини не мерзли й не перебували в постійній вогкості. У морозний період температурний режим слід дотримуватися в межах 12 градусів. Також щомісяця необхідно робити дезінфекцію. Для стін використовувати обробку побілкою.

Головною умовою вирощування свиней є постійна наявність чистої свіжої води, особливо якщо корм складається виключно з сухих сумішей. В середньому за добу одна свиня у віці 6 місяців випиває 6 літрів води, у віці до 9 міс - 8 літрів.

Хліва необхідно забезпечити спеціальною вентиляцією, яка зможе забезпечити приплив повітря всередину господарських приміщень і видалити з нього шкідливе відпрацьоване повітря. Час від часу, у свинарниках роблять затемнення, найчастіше - між годуванням свиней.

Якщо харчування підсвинків складається з напіврідких сумішей, то їх попередньо необхідно подрібнити, ретельно змішати й зволожити корм до потрібної консистенції. Якщо планується додавання картоплі або інших коренеплодів, то їх обов'язково миють.

Якщо правильно ростити підсвинків і при цьому дотримуватися всіх основних умов утримання, харчування, то це забезпечить відмінне зростання свиней і дозволить господарям отримувати прибуток, а споживачам - якісне м'ясо і сало.

#31013
Премікс для отримання максимальних приростів та інтенсивного розвитку м’язової тканини свиней масою тіла 35 - 65 кг
700.00грн.
#31013
Премікс для отримання максимальних приростів та інтенсивного розвитку м’язової тканини свиней масою тіла 35 - 65 кг
700.00грн.
Форма випуску:

дрібнодисперсний сипучий порошок

Фасування:

двошарові паперові мішки по 20 кг

Дозування:

5%

#31014
Купити премікс для отримання м’ясної сировини високої харчової цінності з відмінними смаковими характеристиками
660.00грн.
#31014
Купити премікс для отримання м’ясної сировини високої харчової цінності з відмінними смаковими характеристиками
660.00грн.
Форма випуску:

дрібнодисперсний сипучий порошок

Фасування:

двошарові паперові мішки по 20 кг

Дозування

5%

Заявка на консультацію
Закрити
Замовити консультацію
Закрити
Калькулятор
Даний калькулятор допоможе Вам розрахувати оптимальну потребу в кормових добавках
Назва продукту
Потреба комбікорма, кг
Потреба преміксів, кг Потреба БМВД, кг
Тривалість періоду годування, дн
Количество мешков (20 кг), шт
ПРЕДСТАРТ
0 ?
0 ?
0 ?
0 ?
СТАРТ
0 ?
0 ?
0 ?
0 ?
ГРОВЕР
0 ?
0 ?
0 ?
0 ?
ФИНИШЕР
0 ?
0 ?
0 ?
0 ?
Додати вибрані товари в кошик
Закрити
Кошик
Закрити