Годівля свиноматок в перехідний період. На що звернути увагу?

Годівля свиноматок в перехідний період. На що звернути увагу?

Матеріали P.K. Theil, з Департаменту дослідження тварин Орхуського університету, Данія, 2015
Переклад Анни Пархом'юк, спеціально для ТОВ "Анкорес-Україна
"

Особливості годівлі свиноматок

У минулому годування свиноматок однаковим раціоном протягом всього періоду вагітності та лактації було поширеною практикою, і вона все ще є в деяких країнах, де джерела білка відносно дешеві, а поголів'я не численне. Тим не менш, у даний час більшість свиноматок отримують раціон з низьким вмістом енергії і білка протягом більшої частини (або протягом всього періоду) вагітності і в якийсь час перехідного періоду.

Свиноматки, що вступають в перехідний період, піддаються абсолютно різним режимам годування, які розроблялися фермерами, консультантами та фахівцями по кормах, грунтуючись виключно на спробах і помилках, а не на наукових знаннях. В ідеалі, годування свиноматок протягом перехідного періоду має бути адаптованим до кожного індивіду, враховуючи фізіологічну стадію (тоб то день вагітності або день лактації), живу масу та рівень продуктивності (наприклад, молочність), щоб відповідати вимогам щодо поживних речовин.

Однак, на практиці годування свиноматок, мабуть, більшою мірою зосереджено на мінімізації робочої сили і усунення можливих помилок, ніж на максимізації продуктивності, і в більшості країн годування свиноматок не зосереджується на таких факторах, як жива маса, репродуктивна стадія і рівень продуктивності.

Потреба в поживних речовинах, енергії, білках і незамінних амінокислотах швидко змінюється під час перехідного періоду. Однак на більшості ферм система годування здатна забезпечити тільки один раціон для кожного стійла, і тому перехід від одного раціону до іншого найчастіше збігається з переміщенням свиноматок на опорос, незадовго до пологів.

Справедливо, що вміст поживних речовин в раціонах для вагітних і лактуючих має бути компромісним між оптимальним для росту плода і молочних залоз, секреції молозива і молока, потреб організму свиноматок для розвитку і метаболізму.

Що таке перехідний період свиноматок?

Перехідний період, який визначається як останні 10 днів вагітності і перші 10 днів лактації, включає в себе суттєві зміни в організмі свиноматки. Зокрема, зростання плоду, зростання молочних залоз, виробництво молозива і робота організму вимагають значної кількості поживних речовин під час пізньої вагітності. Після пологів поживні речовини необхідні головним чином для синтезу молока і функціонування органів і систем.

Фізіологія свиноматки забезпечує стабільне надходження поживних речовин до тканин матки до пологів і після пологів до вимені і, отже, до нащадків. У перехідний період у свиноматок переважають процеси катаболізму через високий пріоритет виробництва молока в умовах сучасних методів годування.

Корекція годівлі свиноматок в період поросності і лактації як правило відбувається за рахунок зміни порції корму від зменшення добової дози до вільного доступу. Крім зміни раціону, свиноматок найчастіше переміщують з кліток вільного групового утримання в індивідуальні з обмеженою територією.

Ближче до часу пологів в молочних залозах виробляється молозиво і починається синтез молока. Після початку лактації змінюється склад молока, особливо протягом перших кількох днів лактації, а продуктивність молока збільшується протягом всього перехідного періоду і стає найважливішим чинником, що визначає потреби в поживних речовинах.

Однак на потреби свиноматок впливають і інші внутрішні чинники, які традиційна практика годування не враховує. Розробка нових стратегій годування, спеціально адаптованих для свиноматок перехідного періоду, має важливе значення для відповідності раціону швидких змін потреб в поживних речовинах.

Чому перехідний період важливий?

Незважаючи на коротку тривалість, перехідний період дуже важливий, головним чином тому, що кількість живих поросят після відлучення є основним визначальним фактором продуктивності свиноматок.

І, частіше, втрата поросят відбувається в перші 3 дні після пологів (Rootwelt і співавт., 2013). Протягом перехідного періоду відбуваються важливі біологічні явища, і фізіологічні процеси, пов'язані з репродуктивною системою, що помітно змінюється. Багато з ознак цих змін залежать або можуть потенційно залежати від харчування свиноматок.

Смертність новонароджених поросят і споживання енергії новонародженими

Смертність новонароджених поросят включає втрати поросят до і під час опоросу (мертвонароджені) і смерть в перші дні після опоросу. Основна втрата народжених поросят відбувається протягом перших 3-х днів після пологів і неонатальна смертність може бути в значній мірі обумовлена енергетичним голодуванням (Quesnel і співавт., 2012 Theil і співавт., 2014 року), хоча здоров'я поросят і відсутність імунітету також можуть відігравати роль.

Взаємозв'язок між процесом зростання плоду, вагою і кількістю поросят

Зростання плоду збільшується експоненціально протягом всього періоду вагітності і є піковим протягом останніх 10 днів до пологів. Майже третина приросту ваги у плода відбувається за цей короткий період. Зростання плоду і підсумкова маса тіла при народженні важливі для показників виживання поросят як в період годування молоком, так і після відлучення (Akdag і співавт., 2009 року; Cabrera і співавт., 2012).

З точки зору годівлі свиноматок, висока швидкість росту плода збільшує потребу в білках і амінокислотах на пізніх термінах вагітності. Як правило, поживні речовини пріоритетно надходять до плодів, і якщо корму для матері недостатньо, або склад корму не оптимальний для свиноматок, які перебувають на пізніх термінах вагітності, запаси жиру і білка в організмі будуть мобілізовані для забезпечення зростання плодів і підтримки репродуктивних функцій.

Відповідно до цього, збільшення споживання корму або збільшення енергоспоживання свиноматками на пізніх термінах вагітності зазвичай не надають або надають лише незначний вплив на вагу поросят при народженні. Проте, L-карнітин, мабуть, здатний стимулювати зростання плоду під час вагітності, і його спосіб дії, як вважають, полягає в посиленні розвитку плаценти, що призводить до більшої передачі поживних речовин поросятам (Eder, 2009).

В результаті досягнення генетики з'являються високопродуктивні лінії свиней, які дають більшу кількість поросят за один опорос. Але це ж призвело до отримання поросят з меншою масою тіла при народженні.

З точки зору харчування, в ідеалі слід враховувати фактичну чисельність поросят, щоб забезпечити більш оптимальну подачу поживних речовин свиноматці в перехідний період. Однак з практичної точки зору це неможливо, оскільки кількість поросят невідомо до пологів. Після пологів не всі поросята, як правило, виживають, утворюючи через 1-2 дня підсумкову чисельність посліду.

Глікоген новонароджених поросят

Новонароджені поросята дуже вразливі для смерті від енергетичного голодування. Протягом періоду молозива новонароджені поросята окислюють значні кількості глікогену з печінки і м'язів, щоб впоратися з низькою температурою і з їх дуже великою втратою тепла через високі співвідношення холодної поверхні підлоги до маси тіла.

Глікоген зберігається в плодах під час пізньої вагітності (не тільки протягом останніх 10 днів), і головна мета цих запасів полягає в постачанні новонароджених поросят енергією. Генетична селекція, спрямована на підвищення виживання поросят, мабуть, збільшує затримку глікогену в печінці і м'язових тканинах протягом життя плода.

Вміст глікогену в посліді з 17 новонароджених поросят становить приблизно 1 кг, і ця кількість приблизно еквівалентно вмісту крохмалю в 2 кг стандартного корму для свиноматок. Раціони свиноматок багаті крохмалем забезпечують достатніх накопичень гликогеном, оскільки запаси глікогену накопичуються протягом останніх 2-4 тижнів до пологів.

Однак, з точки зору добробуту та економіки, все таки цікаво вивчити можливості поліпшення запасів глікогену за рахунок зміни годівлі свиноматок. Seerley і співавт. (1974) повідомили, що концентрація глікогену в печінці новонароджених поросят збільшується, якщо свиноматкам давати додатковий кукурудзяний крохмаль, починаючи з 109-го дня вагітності.

За даними Jean і Chiang (1999), вміст глікогену в печінці у поросят у віці 4 години був вищим, коли свиноматка отримувала з раціоном або 10% жирних кислот, або 10% кокосового масла від 84-го дня вагітності до опоросу, в порівнянні з свиноматками, яких годували соєвим маслом.

Boyd і співавт. (1978) провели аналогічне дослідження, з додаванням в раціон кукурудзяного крохмалю і жирів в період від 100-го дня вагітності до опоросу, при цьому не підтвердивши позитивного впливу на концентрацію глікогену в печінці у новонароджених поросят. Newcomb і співавт. (1991) також не виявили жодних ефектів від годування свиноматок крохмалем, соєвим маслом або тригліцеридами протягом останніх 14 днів вагітності.

Годування свиноматки перед опоросом

Годування може впливати на опорос декількома способами. Включення клітковини в раціон до пологів може послабити запор, який в іншому випадку міг би служити фізичним бар'єром під час проходження плода через родовий канал.

Низький індекс запорів пов'язаний з більш короткими за часом опоросами. Іншим корисним ефектом додавання клітковини є краща засвоюваність вуглеводів з шлунково-кишкового тракту. Дійсно, свиноматки, які одержували багато клітковини, поглинають енергію з шлунково-кишкового тракту навіть через 24 годин після останнього прийому їжі, і це може мати особливе значення для них під час опоросу, оскільки їх споживання корму в такому випадку знижено через відсутність відчуття голоду.

У жирних свиноматок процес опоросу тривалий (до 15 годин), що вкрай негативно впливає на стан поросят. Кількість мертвонароджених у таких свиноматок більше.

Годування свиноматок під час пологів може дати позитивний ефект - потенційно підвищити життєздатність поросят. Але це підвищення обумовлене збільшенням виживання новонароджених поросят, а не зниженням відсотка мертвонародження.

Синтез молока

Виробництво молока є пріоритетом для годуючої свиноматки, і при піковій лактації половина кількості азоту (52%) і енергії (50%) з кормом передається поросятам через молоко. Отже, синтез молока має найбільший вплив на добову потребу свиноматок в поживних речовинах. Рівень потреби залежить як від надою, так і від складу молока, і обидві ці характеристики залежать від стадії лактації.

Крива лактації характеризується збільшенням молока від початку лактації (на 2 день близько 5,7 кг) до кінця перехідного періоду (10 день лактації), коли він становить в середньому 11-14 кг / день.

Протягом перехідного періоду пікова продуктивність молока має тривалість близько 17-19 днів в залежності від чисельності приплоду і приросту маси. Як наслідок секреторної активності молочних залоз, надходження плазми в молочні залози збільшується приблизно з 3500 л / день за 10 днів до пологів до 6000 л / день за 3 дні після пологів, і до 9500 л / день на 17 день лактації.

Захворювання свиноматок в перехідний період

Найбільш часто виникає у свиноматок в перехідний період так званий синдром ММА - метрит, мастит, агалактия, який розвивається в перші 72 години після пологів. Незважаючи на те, що причини пов'язані з репродуктивними захворюваннями різноманітні і в них залучено багато факторів, годування свиноматок є важливим аспектом. Зайве годування є фактором ризику розвитку синдрому післяпологовий дисгалактії і може навіть збільшити смертність свиноматок.

Забезпечення щоденного споживання клітковини протягом перехідного періоду також важливо для зниження ризику виникнення запорів при пологах. У разі зменшення споживання клітковини, ферментація товстого кишечника падає, і кількість дігести і калу в товстому кишечнику відповідно зменшується.

Включення рослинного білка в раціон на пізніх термінах вагітності знижує ймовірність виникнення агалактії у свиноматок в порівнянні з включенням білка, одержуваного з рибного борошна і м'ясо-кісткового борошна. Зниження частки енергії в раціоні або зменшення енергоспоживання протягом останніх кількох днів до пологів знижує частоту виникнення агалактії.

Практика годування сучасних високопродуктивних свиноматок в перехідний період

Зміна раціону під час переміщення - стратегія переходу від раціону для вагітних до раціону лактуючих свиноматок після переміщення в стійла для опоросу. При цьому, час для дотримання змін раціонів сильно відрізняється між фермами.

Деякі ферми змінюють раціон приблизно за тиждень до пологів, що має біологічний сенс, оскільки для росту плода, молочних залоз і синтезу молозива потрібна значна кількість білка і лізину. На інших же фермах через брак місця в опоросних стійлах переміщення може затримуватися до декількох днів до пологів. У цих господарствах може спостерігатися підвищена поширеність синдрому післяпологовий дисгалактіі, хоча невідомо, чи пов'язано це зі зміненим годуванням, стресом через переміщення свиноматок напередодні пологів або з інших причин.

Крім того, деякі фермери змінюють раціон тільки під час пологів, через кілька днів або навіть через 7 днів після пологів. Ферми, що використовують таку стратегію, стверджують, що вона оптимальна, тому що сприяє зниженню тиску на вим'я в період ранньої лактації, коли здатність поросят до смоктання досить низька. Варто зауважити, що дана стратегія набагато більше грунтується на сильній вірі, ніж на наукових даних.

Зміст енергії, лізину і азоту в раціоні свиноматок перехідного періоду

Кормова енергія складається з вуглеводів, білків і жирів в раціонах свиноматок, і зазвичай ці три класи поживних речовин становлять приблизно від 87 до 89% корму, тоді як вода і невеликі кількості мінералів і вітамінів складають залишок 11-13%.

В основі енергії (валовий енергії) вуглеводи (крохмаль і клітковина) складають 76% для супоросних і 64% енергії в раціонах для лактуючих свиноматок. Зміст ПЕ в раціоні може бути зменшено за рахунок включення більшої кількості інгредієнтів, багатих на клітковину, і це зазвичай робиться при розробці раціонів для поросних.

І навпаки, зміст ПЕ в раціоні може бути збільшено за рахунок включення більшої кількості жиру в раціоні, і в більшості раціонів лактації міститься від 3 до 5% додаткового жиру. Однак, як правило, зміст енергії в раціоні варіюється менш ніж на 20% в залежності від поросності і лактації.

Різні підходи у нормуванні вмісту енергії, азоту та лізину в раціонах свиноматок в період супоросності та лактації

країна

Раціон супоросних свиноматок

Раціон лактуючих свиноматок

Енергія, МДж/кг

Азот, % раціону

Лізин, % раціону

Енергія, МДж/кг

Азот,% раціону

Лізин, % раціону

Канада

11,9

1,9

0,52

13,4

3,0

1,0

Данія

13,0

2,2

0,31

14,0

2,9

0,63

Нідерланди

12,1

2,2

0,50

13,0

2,8

0,75

Франція

12,1

2,2

0,50

12,9

2,6

0,89

США

13,6

2,2

0,58

13,8

3,1

1,0

Вміст азоту в раціоні становить близько 2% в раціонах для вагітних і близько 3% для годуючих свиноматок. Ці значення еквівалентні приблизно 13 і 18% сирого білка в раціонах для вагітних і годуючих, відповідно.

Харчовий азот надходить головним чином з джерела білка, такого як соєвий шрот, а також з пшениці і ячменю (Європа) або кукурудзи (США і Канада). Раціони лактації зазвичай складаються з 22-25% соєвого шроту, в той час як раціони для лактуючих свиноматок містять 15-18% соєвого шроту. У Європі вміст азоту в лактуючих раціонах нижче, ніж в США і Канаді, ймовірно, тому що забруднення азотом з гною викликає серйозну суспільну заклопотаність.

Режим годівлі свиноматок

Для більшості свиноматок щоб уникнути ожиріння в супоросний і перехідний періоди обмежують кількість корму.

На пізніх термінах вагітності (за 2-4 тижні до пологів), годування зазвичай збільшується в порівнянні з раннім і середнім термінами вагітності.

Ця практика є спрощеною спробою відповідати підвищеним вимогам до амінокислот через зростання плоду, але вона не враховує, що швидкість росту плода змінюється експоненціально протягом цієї фази і що плоди стабільно накопичують більше азоту і лізину.

Інші ферми воліють годувати свиноматок однієї і тієї ж добової порцією протягом усього періоду вагітності, в той час як деякі ферми використовують висококалорійну дієту і надають свиням вільний доступ до корму.

Підвищення рівня клітковини в раціоні знижує середнє споживання енергії в стаді, однак, годування свиноматок клітковиною досхочу не може бути рекомендовано, оскільки з часом воно створює величезні зміни в стані організму.

В кінці вагітності більшість свиноматок годують з урахуванням підвищеної потреби в енергії. Під час пологів свиноматок зазвичай годують порцією, аналогічно тій, яка використовувалася безпосередньо перед пологами, а потім, з 3-го дня після пологів, добовий раціон збільшують щодня щоб врахувати зростаючі потреби у виробництві молока.

Годівля свиноматок в перехідний період. На що звернути увагу?

Схоже, що апетит свиноматок в період ранньої лактації є обмежуючим фактором для споживання поживних речовин, і тому, незважаючи на збільшення порції корму, свиноматки не задовольняють свої потреби в енергії.

В ідеалі, споживання корму має бути збільшено досить швидко, щоб уникнути надмірної мобілізації жиру і білка, але на практиці споживання корму свиноматками знижується, якщо в ранній період лактації надбавки корму збільшуються надто швидко.

У Франції рекомендується годувати більш старших свиноматок на 0,4 кг корму /день більше, ніж молодих, починаючи з 101-го дня вагітності до пологів. А в Нідерландах в зимовий час прийнято давати свиноматкам порцію більше на 0,15 - 0,25 кг /день, хоча це не відноситься до перехідного періоду.

Потреба в енергії

Потреба свиноматок в енергії в кінці супоросності (105 - 115 день) виражається близько 39 МДж / день метаболізуються енергії, і, безумовно, найвища частка (79%) втрачається у вигляді тепла (30,5 МДж / день). Решта 21% розподіляються на зростання плоду (2,6 МДж / день), молочних залоз (1,6 МДж / день), матки, плаценти, рідин і оболонок (0,3 МДж / день) а також на секрецію молозива (3, 6 МДж / день).

Протягом 10 днів лактації свиноматкам потрібно близько 81 МДж /день метаболізуючої енергії, з яких 53% виділяється в молоко (42,8 МДж / день), ще 12 МДж / день втрачається у вигляді тепла через виробництва молока, а решта 25, 7 МДж / день втрачається у вигляді тепла для підтримки функціонування організму.

Цікаво відзначити, що частка додаткової втрати тепла становить від 19 до 20% до пологів, тоді як після пологів вона становить лише від 13 до 15%. Велика втрата тепла до пологів, ймовірно, пояснюється більш високим рівнем фізичної активності на пізніх термінах вагітності в порівнянні з ранньої лактацією (6 год проти 4 ч постійної активності), але це також може бути тому, що перетворення метаболізуючої енергії в молозиво менш ефективно, ніж використання енергії для виробництва молока.

Потреба свиноматок в лізині

Протягом останніх 10 днів поросності потреба в лізині збільшується приблизно на 24% через експоненціальне збільшення зростання плоду.

Після пологів, починаючи з 2-го дня і до кінця перехідного періоду потреба в лізині різко зростає через виробництво молока, яке містить лізину 4,12 г / на кг молока.

Однак після пологів регресуюча матка постачає в кров приблизно 2,6 г / день лізину. В цілому, лізин, що постачається маткою складає близько 13% від загальної потребі на 2 день і 8% на 7 день лактації.

Баланс поживних речовин під час перехідного періоду

У свиноматок, які отримували стандартний раціон для вагітних за 7 днів до пологів, спостерігається незначний негативний баланс лізину і азоту, і злегка позитивний енергетичний баланс.

Якщо на початку перехідного періоду раціон для супоросних свиноматок замінюється стандартним раціоном для лактуючих свиноматок, всі три балансу стають позитивними до тих пір, поки в кінцевому результаті не буде зменшена даванка корму (наприклад, протягом останніх 3 днів до пологів), як рекомендовано в Данії. Це призводить до негативного балансу лізину, азоту та енергії до пологів.

Годівля свиноматок в перехідний період. На що звернути увагу?

Невеликий позитивний баланс енергії, лізину і азоту в раціоні на пізніх термінах вагітності вказує на те, що потреби свиноматок у поживних речовинах досить добре задовольняються підібраним раціоном і рівнем годівлі. Навпаки, позитивний баланс азоту разом з негативним енергетичним балансом на початку лактації вказує на те, що лактаційний раціон погано збалансований за поживними речовинами, необхідним для підтримання секреції молока.

Перспективи на майбутнє

В ідеалі потреби свиноматок у поживних речовинах повинні бути виражені до дня вагітності або лактації, а не кормової основи. Це особливо вірно в перехідний період, коли харчові потреби істотно і швидко змінюються. Тому неможливо оптимально годувати свиноматок за допомогою одного раціону.

Розробка нових стратегій годування для забезпечення мінливих потреб в поживних речовинах свиноматок перехідного періоду - це шлях, який необхідно розглянути в майбутньому, щоб поліпшити використання корму для продуктивності свиноматок. Це повинно збільшити тривалість життя свиноматок і знизити смертність поросят.

Код: 21015
6
20 кг
БМВД добавка для холостих та ремонтних свинок та для супоросних свинок до 85-го дня супоросності
620 грн
Код: 21016
6
20 кг
БМВД добавка для супоросних свиноматок з 85-го дня супоросності, високої молочності свиноматок і оптимальної кондиції кнурів-донорів якісної сперми
710 грн
Код: 31016
6
20 кг
Премікс

ЛАКТА СМЛ 5%

Премікс для забезпечення інтенсивного розвитку плодів з 85-го дня супоросності та високої молочності свиноматок
825 грн
Код: 40001
6
1 кг
Підкислювач

АНКОЦИД

Органічний підкислювач кормів, стабілізатор кишкової мікрофлори для сільськогосподарських тварин і птиці
130 грн